Haber

Cumhurbaşkanı oğlunu ve yeğenini bakan yardımcılığına atadı

Zimbabve Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa, 23 Ağustos’ta yapılan seçimlerin ardından yeni kabinesini açıkladı. Eşine bir hafta önce fahri doktora unvanı veren Mnangagwa, oğlu David Kudakwashe Mnangagwa’yı maliye bakan yardımcılığına, yeğeni Tongai’yi ise turizm bakan yardımcılığına atadı. Muhalefet, yeniden seçilen cumhurbaşkanının bir ‘aile hanedanı’ kurmaya çalıştığını söyledi.

The Guardian gazetesinin haberine göre, 11 Eylül Pazartesi günü yeni kabinesini açıklayan Başkan Mnangagwa, oğlunu hazinenin iki numarası yaptı. Daha önce herhangi bir hükümet pozisyonunda bulunmayan ve bir bankanın yönetim kurulunda yer alan hesap uzmanı David Kudakwashe Mnangagwa, yeniden maliye bakanı olarak atanan Mhuli Ncube’ye yardımcı olacak. Geçtiğimiz hafta Zimbabwe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan 34 yaşındaki yeni bakan yardımcısı, ülkedeki gençlerin siyasette temsilinin artırılması amacıyla getirilen kota kapsamında parlamentoya girdi.

‘HER TÜRLÜ İYİLEŞMEYE TAAHHÜT İDDİALARINI BİR ARAYA BIRAKTI’

Muhalefet siyasileri yeni açıklanan kabineyi sosyal medya mesajlarıyla eleştirdi. Emmerson Mnangagwa’nın ‘aile hanedanı’ kurmaya çalıştığı iddia edildi. Muhalefet milletvekili Fadzayi Mahere, Mnangagwa’yı adam kayırmakla suçladı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Mahere, “Kabine açıklaması, devlet başkanının reform veya iyi yönetişime yönelik her türlü taahhüt iddiasını bir kenara bıraktığını hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya koyuyor.”

Değişim için Yurttaşlar Koalisyonu platformu da bir açıklama yaparak Mnangagwa’nın oğlunun atanmasını ‘endişe verici’ olarak nitelendirdi. Zimbabveli gazeteci Hopewell Chin’ono, ülkeyi 30 yıl yöneten Robert Mugabe’ye işaret ederek, “Robert Mugabe bize çok gülüyor olmalı! Biz vatandaşlar şakanın hedefiyiz.”

‘KABİN NE KADAR BÜYÜKSE KAMU HARCAMALARI DA O KADAR ARTIR’

Öte yandan 80 yaşındaki Cumhurbaşkanı Mnangagwa da önceki kabinedeki bakan sayısını 22’den 26’ya çıkarması nedeniyle eleştirildi. Siyasi analistler, devlet liderinin aile üyelerini ve müttefiklerini bu düzeni sağlamak için önemli pozisyonlara atadığını kaydetti. ikinci ve son döneminde gücünü güçlendirmek için. Ekonomi analisti Prosper Chitambara, “Bazı analistler daha azıyla (bakanlarla) idare edebileceğimizi söyledi. Yani kabine ne kadar büyükse, kamu harcamaları da o kadar büyük olur.” (DIŞ HABER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu