Haber

Gönül Mutfağı, 6 Şubat depreminin yıl dönümünde taziye yemeği hazırladı.

HATAY’ın İskenderun ilçesinde 3.500 gönüllünün katılımıyla depremzedelere 17 milyon konteyner sıcak yemek dağıtan sosyal gastronomi öncülerinden şef Ebru Baybara Demir tarafından kurulan Gönül Mutfağı, birinci yıl dönümünde taziye yemeği hazırladı. Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan 6 Şubat depremlerinden.

Hatay’ın İskenderun ilçesinde 3 bin 500 gönüllünün katılımıyla 17 milyon konteyner sıcak yemek dağıtıldı. Sosyal gastronominin öncülerinden şef Ebru Baybara Demir’in kurduğu ‘Gönül Mutfağı’; 6 Şubat depreminin birinci yıl dönümünde taziye yemekleri dolu tencereler hazırladı. Hazırlık çalışmaları sırasında gözyaşları aktı. Gönüllüler, 6 Şubat sabahı anma töreni düzenleyecek ve taziye yemeği verdikten sonra evsizler mezarlığını ziyaret edecek.

Türkiye’de sosyal gastronominin öncülerinden şef Ebru Baybara Demir tarafından depremzedelerin sıcak yemek ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla gönüllülerin katılımıyla kurulan Gönül Mutfağı, önce Osmaniye’de, ardından Kahramanmaraş’ta ve son olarak da 9 Şubat’ta açıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteğiyle Hatay’ın İskenderun ilçesindeki Muhyiddin İbni’de. Arabi Erkek Öğrenci Yurdu’nda görev yaptı. Aşevi, Türkiye ve dünyanın dört bir yanından her meslekten 3.500 gönüllünün katılımı ve bağışlarla temmuz ayına kadar çadır/konteyner kentlerde kalanlara 17 milyon kap sıcak yemek dağıttı. Geçtiğimiz ramazan ayında çadır kentlere 27 bin sahur paketi dağıtan gönüllüler, ilkokul öğrencilerine de 236 bin kahvaltı paketi dağıttı. Gönüllüler, yaz aylarında bölgenin kavurucu sıcağıyla boğuşan depremzedelere kayıtsız kalmadı ve yaz boyunca soğuk su dağıttı.

KAZANDIĞI 100 BİN AVROYU ÇALIŞMALARA BAĞIŞLADI

Üstlendiği sosyal sorumluluk nedeniyle gastronomi dünyasının Nobel Ödülü olarak kabul edilen Baybara, 2023 Bask Mutfak Dünyası Ödülü yarışmasında 700 şef arasından seçilerek İspanya’da düzenlenen törende 100 bin euro değerinde ödül kazandı. Hatay’daki çalışmalar için bağışladı. Yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat depreminin birinci yıl dönümünde büyük bir taziye ve anma törenine hazırlanan gönüllüler, Sakarya İlçesi İbrahim Çeçen Konteyner Kenti’ndeki ‘Gönül Mutfağı’nda tencere yemek hazırladı. İskenderun ilçesi. Çalışma sırasında dua eden ve duygulu anlar yaşayan gönüllüler, mutfakta ve kazan çevresinde gözyaşlarını tutamadı. Depremin ilk gününden bu yana yorulmadan çalışan gönüllüler birbirlerine sarılarak güç verdi.

‘ACIYIN AÇIKLAMASI YOK AMA UMUT ÇOK VAR’

Şef Ebru Baybara Demir, acılarda birlik olduklarını, dayanışmayla neler yapabileceklerini gördüklerini, bu sayede hem birbirlerine hem de bölgedeki depremzedelere daha çok bağlandıklarını belirtti. Demir, “Dolayısıyla her ihtiyaçlarında, tüm dertlerinde, tüm sevinçlerinde, tüm üzüntülerinde yanlarında olmak istedik. Allah bir daha böyle bir felaketi kimseye yaşatmasın ama şunu söyleyeyim, yaşanan acılar acıdır. tanımı yok ama umudun çok olduğunu düşünüyorum. Biz çok güzel bir milletiz, çok güzel bir şekilde bir araya gelmeyi biliyoruz ve birbirimizin yaralarını sarabiliriz. Yarın başsağlığı ve dualarımız var. Taziyemizden sonra Akşam yemeğinden sonra şehre 18 kap gıda göndereceğiz. Her anımız çok kıymetli. Umutlu olmamız lazım. Keşke o binaları tekrar kaldırabilsek, o insanları geri getirebilsek. “Madem ki bu mümkün değil, biz de bunu yaptık. Geriye kalanları hayatta tutmak ve onlar için umut verici bir şeyler yapmak” dedi.

‘Yapabileceğimiz bir şey olduğu sürece buradayız’

Gönül Mutfağı’nın gönüllü kurucularından inşaat mühendisi Kadir Sancar, “Yarın depremzede kardeşlerimiz ile bir arada olacağız. Dayanışma içinde onlara sarılacağız. Duygusal olarak ağır bir günde bir arada olmanın pahalı olduğunu düşünüyoruz. Acı hâlâ çok taze. Bölgedeki insanlar hâlâ acılarını yaşıyor.” Daha yeni başladı, travmalarını yeni atlatıyorlar. Burada yapılacak çok şey var. Her gün farklı olarak neler yapabiliriz diye bakıyoruz. Bundan sonra ihtiyaç olduğu sürece, yapabileceğimiz bir şey olduğu sürece burada olacağız. Yarın saat 11.00’de burada mevlid ve anma töreni yapacağız. Daha sonra taziye yemeği yiyeceğiz. “Aynı zamanda konteyner kentlerin tamamına taziye yemeği dağıtacağız. Ardından mezarlık ziyareti yapacağız. Tüm vatandaşlara ve depremzedelere çağrıda bulunduk. Herkes davetlidir. Burada hep birlikte anma ve anma törenleri yaparak vakit geçireceğiz. dua ediyorum” dedi.

‘BURADA HİÇBİR YORGUNLUK HİSSİ YOK’

Gönül Mutfağı’nın kurulduğu ilk günlerde 15 yıldır çalışan ve İstanbul’dan isteyerek gelen şef Elif Turgut, duygularını şöyle anlattı:

“Normalde mutfaklarda çalışırken 2-3 saatte bir dinleniyorsunuz, yoruluyorsunuz, sırtınız ağrıyor ama burada yorgunluk hissi yok. İnanılmaz bir motivasyon. İlk günler 1 saat uyuyorduk. Artık daha organize ve programlı olduğumuz için uyuyoruz ama bu motivasyon ve inanç herkesin elinden gelenin en iyisini yaptığı anlamına geliyor.” Herkesi birbirine bağlıyor ve buradaki enerjiyi yükselten şeyin de bu olduğunu düşünüyorum. Burada olmak için herhangi bir beceriye ihtiyacınız yok. Temizlik yapan, patates soyan, biber soyan, çay yapan insanlar var. Elbette yemek yapmayı bilen şefler var ama arka planda destek verenler işin çoğunu yapıyor. “Bunu yapanlar var. Burada bulaşık yıkayanlar bile çok değerli. Biz iş ayrımı yapmıyoruz. Burada her meslekten insan var.”

TÖREN SONRA MEZARLIK ZİYARET EDİLECEK

Gönül Mutfağı, 6 Şubat sabahı deprem kayıpları anısına İbrahim Çeçen Konteyner Kenti’nde okunacak duanın ardından taziye yemeği verecek. Mutfak gönüllüleri ve vatandaşlar daha sonra evsizler mezarlığını ziyaret edecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu