Ekonomi

Ihlamurun ağırlığı 540 lira oldu

Kış aylarının vazgeçilmez içeceklerinden biri olan ıhlamur fiyatıyla da cepleri yakıyor. Satıcılar, fiyat artışının piyasadaki ıhlamur tedarikçilerinin fiyatının yüksek olmasından kaynaklandığını savunurken, ıhlamurda geçen yıla göre yüzde 100’lük bir artış olduğunu söyledi.

Tedarikçilerden yüksek fiyatlara ıhlamur aldıklarını vurgulayan devralan, Semih Doğanay “Yeterince ıhlamur var. İnsanlar sadece satmak için getiriyorlar. Geçen seneye göre fiyat oldukça arttı. Ihlamur getiren köylü fiyatı artırmış. Birçok ıhlamur ağacı kesildi. Fiyat artışında da etkisi var. İnsanlar tekrar 100 gram alabilir. Geçen yıl ıhlamur çiçeğini kilosu 200 TL’den satıyorduk. Bu yıl 400 TL’den satıyoruz. Geçen yıl ıhlamurları 100’lük paketlerde 20 TL’ye satarken, şimdi aynı paketi 40 TL’den satıyoruz. Bol çiçeği olmayan ıhlamurun fiyatı daha ucuzdur. Soğuk havaların da etkisiyle halk ıhlamurlara ilgi göstermeye başladı. Ihlamurun yanı sıra zerdeçal, zencefil, tarçın, ebegümeci ve adaçayı gibi eserler de satılıyor. 100 gramlık paketlerde fiyatları 20 TL ile 50 TL arasında değişiyor” dedi.

İstanbul’da yüzde 35 daha pahalı

İstanbul’da bazı marketlerde bir kilo ıhlamur çiçeği Samsun’a göre yüzde 35 artışla 540 liradan satılıyor.

Esnaf Recai Doğanay, yılbaşında çokça tüketilen kuruyemiş fiyatlarında artış yaşandığına değinerek, şunları söyledi: Yılbaşının yaklaşmasıyla birlikte kuruyemişlere ilgi arttı. Geçen seneye göre fiyatlarda da artış var. Karışık kuruyemişler yılbaşı gecelerinin en sevilenidir. En ucuz karışık kuruyemiş paketi 50 TL’den başlıyor. Fındık, yer fıstığı ve leblebi içerir ve ağırlığı 50 TL’dir. Kuruyemiş paketlerinde badem ve antep fıstığı yer aldığında fiyatlar yükseliyor. Sadece antep fıstığı, badem ve kajuların kilosu 250 TL’den satılıyor. Geçen yıl bir kilo fıstık, badem, fındık ve kaju karışık kuruyemişi 150 TL’den satıyorduk, bu yıl nasıl paketi 250 TL’den satılıyorsa.dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu