İş

İngiltere havalimanlarında grev dalgası büyüyor

Kamu ve Ticari Hizmetler Sendikası’na (PCS) üye olan sınır güvenlik çalışanları, fiyat artışları, emekli maaşları ve iş güvenliği konusundaki anlaşmazlık nedeniyle iş bırakma hareketi başlattı.

Grev, 23-26 Aralık ve 28-31 Aralık tarihlerinde Birmingham, Cardiff, Gatwick, Glasgow, Heathrow ve Manchester havalimanları ile Newhaven limanını etkileyecek.

İşten ayrılma eylemine katılacak sendika üyelerinin büyük çoğunluğu pasaport kontrol çalışanları.

Bu nedenle yolcuların pasaport kontrolünde gecikmeler yaşaması ve uzun kuyruklar oluşması bekleniyor.

Sınır güvenlik çalışanlarının iş bırakmaları sırasında ordu çalışanları ve İçişleri Bakanlığı gönüllüleri görevlendirilerek yolcuların yaşayacağı aksaklıkların önüne geçilmesi planlanıyor.

“Hükümet görüşmeyi reddetti”

PCS sendikası Genel Sekreteri Mark Serwotka, grevle ilgili basına yaptığı açıklamada, en düşük yüzde 2’lik maaş artışının sınır güvenlik görevlisine teklif edildiğini söyledi.

Serwotka, “Hükümet bu krizle ilgili bir şeyler yapması gerektiğini aylardır biliyordu, ancak müzakere etmeyi reddetti, masaya bir kuruş bile koymayı reddetti ve bize endüstriyel eyleme geçmekten başka seçenek bırakmadı.” dedi. terimleri kullandı.

Hükümetin yüzde 2’lik maaş artışı önerisini reddeden PCS sendikası, yüzde 10’luk maaş zammı talep ediyor.

İngiltere’de yıllık enflasyon Kasım ayında yüzde 10,7 olarak açıklandı.

Karayolları işçileri de işini bıraktı

Öte yandan İngiltere’nin güneydoğusu ve başkent Londra’da görev yapan PCS sendikasına üye yol işçileri de 26 Aralık’a kadar sürecek iş bırakma eylemi başlattı.

Yolları işleten ve bakımını yapan işçilerin yanı sıra trafik görevlilerinin grevi, 30 ve 31 Aralık tarihlerinde West Midlands ve Güney Batı’da gerçekleşecek. Yol işçileri, İngiltere genelinde 3-4 Ocak’ta işten ayrılacak.

İngiltere’de İletişim İşçileri Sendikası’na (CWU) da üye olan Royal Mail posta servisi çalışanları 2 günlük iş bırakma kararı aldı.

Ülkede grev dalgası büyüyor

Artan hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında maaşların eridiğini ve dolayısıyla enflasyonun yıllık bazda yüzde 10’u aştığını savunan ülkede. altındaTeklif edilen fiyat artışını kabul etmeyen birçok sendika birbiri ardına grev kararı alıyor.

İşten ayrılma eylemine katılanlar arasında başta öğretmenler, otobüs şoförleri, liman çalışanları, gazeteciler, memurlar, hemşireler, ceza avukatları, demiryolu, havaalanı, üniversite, havacılık ve posta hizmetleri çalışanları olmak üzere çok çeşitli meslek kümeleri bulunuyor.

Grev kararlarının yanı sıra, yaşam pahalılığını ve kemer sıkma politikalarını protesto eden binlerce kişi, başta Londra olmak üzere ülke çapında sık sık gösteriler ve yürüyüşler düzenliyor.

Hükümet ise artan grev dalgasıyla baş etmenin yollarını arıyor. Bu bağlamda İngiliz hükümeti, grev dalgasına karşı yeni yasalar üzerinde çalıştıklarını açıklayarak, greve gitmekte ısrar eden personel sendikalarına “sert bir yanıt” verebileceği uyarısında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu