Sağlık

Kulak Kireçlenmesi Hakkında Bilinmesi Gereken 5 Önemli Nokta!

Halk arasında ‘kulak kireçlenmesi’ olarak adlandırılan otoskleroz, işitme kaybının en değerli nedenlerinden biridir. Acıbadem Taksim Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları (KBB) Uzmanı Prof. Dr. Arif Ulubil “Vücudumuzdaki kemikler, yaşam boyu kendilerini sürekli yenilemek için eski hücreleri parçalayarak yenilerini oluştururlar. Otosklerozda iç kulak kapsülünü oluşturan kemiğin yenilenme döngüsü bozulur ve anormal derecede sert bir kemik dokusu ortaya çıkarak sesin iç kulağa iletilmesini engeller. Aslında kireçlenme değil, kemik dokusu oluşumu var” diyor. KBB Uzmanı Prof. ve teklifler.

20’li yaşlarda dikkat!

Toplumun %1’inde görülen otoskleroz özellikle genç erişkinlerde işitme kaybına neden olur. En kesin olarak 20’li yaşlarda ve genellikle 15-45 yaşlarının ortalarında görülen hastalığın görülme sıklığı kadınlarda erkeklere göre iki kat daha fazladır. Otosklerozun bilinen makul bir nedeni olmadığını, genetik faktörlerin ve hormonal değişikliklerin de hastalığa neden olabileceğini belirten KBB Uzmanı Prof. Dr. Arif Ulubil, yapılan çalışmalara göre; Önceki bir kızamık enfeksiyonunun bu olağandışı kemik üretimini tetiklediğini söylüyor.

Semptomlarla ortaya çıkıyor!

Otosklerozun en değerli semptomu zamanla giderek artan işitme kaybıdır. İşitme kaybı yıllar içinde ilerler ve hastaların yaklaşık yüzde 75’inde işitme kaybı her iki kulağı da etkiler. KBB Uzmanı Prof. Dr. Arif Ulubil “Otoskleroz hastaları kendi seslerini kulaklarında daha güçlü duydukları için çok kısık konuşurlar. İlginçtir ki bazı hastalar da gürültülü ortamlarda konuşmaları daha iyi takip edebildiklerini belirtiyorlar. İşitme kaybına bazen kulak çınlaması, baş dönmesi ve denge sorunları eşlik edebilir.

Ciddi işitme kaybına neden olur!

Hastalığın teşhisi KBB uzmanı tarafından konur. Kulak muayenesinde olağandışı bir bulguya rastlanmazken, ardından işitme kaybının derecesini belirlemek için işitme testleri yapılır. İşitme testinde özellikle düşük frekanslarda (kaba seslerde) daha belirgin olan iletim tipi bir işitme kaybı olduğunu belirten Prof. iki kulak.”

Demansa neden olabilir!

Kulak kireçlenmesi tedavi edilmezse kalıcı işitme kaybına neden olabilir. İşitme kaybı tedavi edilmediğinde beyin zamanla kapasitesini kaybeder ve hastalarda erken bunama gelişebilir. Ayrıca sağırlığın neden olduğu depresyon da yaygındır. Otosklerozda erken teşhisin çok değerli olduğunu vurgulayan Prof.

Cerrahi tedavi ile %95 başarı elde edilebilir!

KBB Uzmanı Prof. Dr. Arif Ulubil tedaviyi şöyle anlatıyor: “Otosklerozun tedavisi yoktur. Hastalığın neden olduğu işitme kaybının tedavisinde; Cerrahi en çok tercih edilen ve uygulanan tedavi şeklidir. Bu ameliyatı sık sık yapan pürüzsüz ellerde işitmede bariz düzelme olasılığı yüzde 95’tir. Hedeflenen işitme seviyesine birkaç hafta içinde ulaşılır. İç kulağın da etkilendiği çok ileri otosklerozda tam işitme kaybı olduğunda halk arasında biyonik kulak olarak bilinen koklear implant ameliyatı ile işitme sağlanabilmektedir. İşitme cihazları cerrahi tedavi istemeyen veya ameliyat için uygun olmayan bireylerde kullanılmaktadır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu