Teknoloji

Sakarlığın Bedelini Elektronik Cihazlar Ödemesin Diye Su Dökülen Laptopa Adım Adım Yapılacaklar Listesi

Bilgisayarda vakit geçirirken bir şeyler içmeyi seviyorsanız ya da yemek yerken bir şeyler izlemezsem olmaz, diyenlerdenseniz laptopunuzun başına bir kaza gelmemesi çok düşük bir ihtimaldir. En sık vakit geçirdiğimiz elektronik aygıtlardan olan laptop ya da bilgisayarlar sıvı teması yaşadığında nasıl kurtarılır, sizler için adım adım anlattık. 

Bu içerikte laptopa su döküldüğünde asla yapmamanız gerekenleri de bulabileceksiniz. Haydi başlayalım…

İlk yapmanız gereken şey her elektronik alette olduğu üzere üstüne sıvı dökülen bilgisayarınızı kapatmaktır.

Eğer bilgisayarınızı kapatmadan panikle aksi çevirirseniz sıvının içerde yayılmasına neden olabilirsiniz. Şayet sıvı laptop çalışırken devrelerine temas ederse kısa devre yapmasına neden olabilir. Bu yüzden vakit geçirmeden bilgisayarınızı kapatmalısınız. Tıpkı vakitte şark kablosunu da çekmeli ve elektrikten uzak tutmalısınız.

Ardından diz üstü bilgisayarınızın ıslak yelerini kurulayın.

Sıvı dökülen laptopu nazikçe sıvıyı daha çok tuşlardan ileri itmeden temizleyin. Pak bir mendille kurulayın.

Ve artık laptopunuzu zıt çevirebilirsiniz.

Üçüncü adımda laptopu karşıt çevirerek bataryasını çıkarmalısınız. Elektrik çarpması ihtimalini düşürmek için bu uygulama koşuldur.

Harici tüm donanımların temasını kesin.

USB aygıtları (flash sürücüler, kablosuz adaptörleri, şarj cihazları vs.), hafıza kartları, denetim üniteleri (mouse gibi) ve şarj aygıtı üzere bilgisayara takılı olan tüm donanımları çıkarmalısınız.

Masanın üzerine bir havlu serip ve laptopu bunun üstüne yüz üstü yerleştirmelisiniz.

Ortamın ılık olması gerekir ve yer kesinlikle kuru olmalıdır ki laptoptan sıvı çıkışı olursa kurulansın. Ayrıyeten varsa yüzeyindeki sıvı buharlaşsın. Bilgisayarın bu biçimde kurumak için birkaç gün bekleyebilir.

Sık sık denetim edip kurulamaya devam etmelisiniz.

Birkaç gün boyunca çatı halinde bıraktığınız laptopu sık sık denetim ederek yeniden farklı pak bir bez ile kurulayabilirsiniz. Ekranın ön ve art kısmı, dizüstünün gövdesi ve klavye üzere yerleri kurulayabilirsin.

1 ya da 2 gün sonra bilgisayarın içinde kalan donanımları sökmelisiniz.

RAM kartları yahut sabit disk üzere donanımları artık sökmek ve onları da nemliyse kurulamak gerekebilir. Bu yüzden tüm kesimleri sökmek gerekir. Bunu yapmak için bir teknik servise de götürebilirsiniz.

Islanmış olan dâhili bileşenleri mikrofiber bez ile heyete.

Eğer bilgisayarın iç kısmında fazla su varsa evvel bunu akıtılmalıdır. Akabinde aygıtın kesimlerine ziyan vermeyecek ve tüy bırakmayacak bir mikrofiber bez ile kurulanmalıdır. Ve son olarak 1 gün daha kuruması için bırakılmalıdır.

Geçen 24 saatin akabinde laptopu açmayı deneyebilirsiniz.

Cihazın kesimlerini taktıktan sonra açma düğmesine basın. Açılmazsa yahut seste ya da imajda bir bozukluk varsa tamir servisine gereksiniminiz olabilir.

Laptopa su döküldüğünde asla yapılmaması gerekenler:

  • Laptopa su döküldüğü an apansız karşıt çevirmek yanlıştır. Bunu yaparak aygıtın içine daha çok su gitmesine neden olabilirsiniz. 

  • Cihazı büsbütün berbat ya da kullanışsız bir bez ile temizlememelisiniz. Bu aygıtın hassas modüllerine ziyan verebilir.

  • Laptopu kururlarken asla kurutma makinesi kullanmamalısınız. Zira bu suyu daha çok ileri iter ve elektrik çarpmalarına bile neden olabilir.

  • Laptop şarjdayken kurulama yapmamalısınız. 

  • Cihazınızı muhakkak pirince koymayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu