Ekonomi

Dünya Durgunluğunun Göstergelerinden Biri: İşten Çıkarmalar Tüm Hızıyla Devam Ediyor

İnsanlar dünyada bir pandemi nedeniyle özgürlüklerini beklerken yıllar sonra enflasyonla karşılaştılar. Finans uzmanlarının gösterişli analizlerinde söylediği gibi durum daha da kötü: ‘Olumsuz sapma’ buna örnek. Ancak dünyada durumun pek parlak olmadığını biliyoruz. Elbette her ülke kendi epistemolojik kırılmasını yaşadığı için sorunlar da farklılık gösteriyor. Her ülkenin hassasiyetleri kendi içinde farklıyken, dünya genelinde faiz artışlarının agresif seviyesi durgunluğun dehşetini taşırken, şu anda gerçekleşmeyen bu beklentiler muhtemelen etrafımızda sinsice dolaşıyor.

Faiz bir ülke ekonomisinde her şey değildir ama birçok alanda etkilidir. Özellikle istikrar ve zamanlama unsuru olarak ön plana çıkmaktadır.

Faiz oranlarındaki bir artış, kredi oranlarının yükselmesine neden olur, bu da harcamaları azaltır ve tüketimi azaltır.

Şirketler yatırım kararlarını faiz oranlarına göre aldıkları için yatırımdan kaçınabilirler. Bu da istihdam artışını aşındırıyor.Faiz oranları para birimini etkilediğinde, ihracatı ve ithalatı da etkiler.

Faiz oranlarındaki değişiklikler enflasyonu dengeler.

Tüm bunlar bir sonuca varıldığında faiz politikasının ekonomi üzerinde büyük etkisi olurken, merkez bankaları çoğunlukla para arzını kontrol etmek ve ekonomiye yön vermek için faiz politikasını kullanmaktadır.

Diyoruz ki bu bağlamda istihdam olduğu için dünyada faiz artışı olan ülkelerde resesyon korkusu olduğu yazılıyor. Dünyada istihdamın nasıl etkilendiğine bakalım.

2022’nin son çeyreğinden başlıyoruz. Yavaş yavaş başlayan anonslar, işin içinde olanların psikolojisini bozmaya başladı.

Ekim ayında Microsoft, 3 ay önce istihdamda yüzde 1’lik bir düşüşün ardından yeniden istihdam edilen çalışan sayısını azaltacağı haberini doğruladı.

General Electric (GE), rüzgar türbini üretim birimini yeniden yapılandırmaya ve yüzlerce kişiyi işten çıkarmaya karar verdi. ABD iş gücü üzerinde değerli bir etki bırakan bu haber, GE’nin önde gelen rakiplerinden biri olan Siemens Gamesa’nın 2.900 kişiyi işten çıkarmayı planlamasının ardından geldi.

Facebook ve Instagram’ın sahibi Meta Platform, kasım ayında 11 bin kişiyi işten çıkarma kararı aldı. İşten çıkarmalar, Meta’nın 18 yıllık tarihindeki ilk büyük ölçekli toplu işten çıkarmalar oldu.

Almanya merkezli otomotiv yan sanayi şirketi Schaeffler de 1300 kişiyi işten çıkarma kararı aldı.

Online alışveriş devi Amazon, %1’den az da olsa 10.000 çalışanını işten çıkaracağını açıkladı. İşten çıkarmalar beyaz eşya organizasyonu, perakende bölümü ve insan kaynakları departmanlarından oldu.

Aralık ayında küresel içecek şirketi PepsiCo, Kuzey Amerika’da yüzlerce kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. PepsiCO’nun dünya çapında 309.000 ve Amerika Birleşik Devletleri’nde 129.000 çalışanı vardı.

Çinli elektronik şirketi Xiaomi, çalışan sayısını yüzde 15 oranında azaltacağını açıkladı. Eylül 2022 sonunda Xiaomi’nin 32 bini Çin’de olmak üzere 35.314 çalışanı vardı.

Dünyanın önde gelen çip üreticilerinden biri olan Micron, 2023 yılında çalışan sayısını yüzde 10 civarında azaltacağını açıkladı. ABD merkezli bir şirket olan Micron’un yaklaşık 48 bin çalışanı bulunuyor.

Finans devi HSBC, dünya çapında 200 üst düzey operasyon yöneticisini işten çıkaracağını duyurdu.

2022’nin sonunda duyurulduğu üzere 2023’te işten çıkarmalar hızlanarak devam etti. Dünya devleri istihdamda küçülmeye gidiyordu. Abidin (Dino) bizim için durgunluğu mu planlıyordu?

Yıl başlarken Amazon, tarihindeki en büyük işten çıkarmayı yapacağını duyurdu. 2022’de küçülmeye giden şirket, bu kez fiziki mağazaların etkileneceğini belirtti. Birkaç ay sonra 9 bin kişiye daha indirme kararı alan şirket, Twitch kısmını da etkileyen işten çıkarmalara nisan ayına kadar devam edecek.

İngiltere’nin en büyük maden şirketi British Steel, hükümetten fon almak için yapılan müzakerelere rağmen 800 kişiyi işten çıkarmayı planladığını açıkladı.

Çalışan sayısını azaltmayı planlayan teknoloji şirketlerine ödeme platformu PayPal Holdings de katıldı. İşgücünün yüzde 7’sini oluşturan 2 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığını açıkladı.

Google’ın ana şirketi Alphabet, sağlık bilimleri bölümü olan Verily’de işgücünü yüzde 15 azaltarak 240 kişiyi işten çıkaracaklarını açıkladı.

ABD kimya sektörünün en büyüğü Dow Inc, yılın ilk günlerinde 2 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığını duyurdu.

Aynı günlerde Alman yazılım şirketi SAP, Qualtrics International’daki hissesini satarak çalışan sayısını yüzde 2,5 oranında azaltacak bir yeniden yapılanma programına başlayacağını açıkladı. Açıklamaya göre, işten çıkarmalardan yaklaşık 3 bin kişinin etkileneceği belirtildi.

IBM, 2022’de son 10 yılın en yüksek ciro artışını gerçekleştirirken, toplam çalışan sayısının yüzde 1,5’i olan 3900 çalışanını da işten çıkaracağını açıkladı.

Bank of New York Mellon, bu yıl çalışan sayısını yüzde 3 oranında azaltacağını belirterek, bu yıl 1.500 kişiyi işten çıkarmayı planladığını bildirdi.

Dünyanın en büyük varlık yönetimi şirketi BlackRock, küresel iş gücünü yüzde 2,5 oranında azaltıp 500 çalışanını işten çıkarmayı planladığını açıklayarak, 2019’dan bu yana ilk kez işten çıkaracağını bildirdi.

Kripto para piyasasındaki daralmanın da etkisiyle Coinbase, Haziran 2022’de yüzde 182’lik düşüşün ardından istihdamda yüzde 20 daha küçüleceğini belirtti.

Çalışanlara gönderilen Ericsson yönetim notuna dayanarak, telekom ekipmanı üreticisinin dünya çapında 8.500 çalışanı işten çıkarmayı planladığı haberi geçen ayın başlarında duyuldu.

Avrupa’nın en büyük kimya şirketi BASF, dünya çapındaki çalışan sayısını 2.600 kişi azaltarak yüzde 2 oranında azaltma kararı aldı.

Avustralya’da Fortescue Metals Group’un ofis ve güç ünitelerinden yaklaşık 1.000 çalışanı işten çıkarmaya hazırlandığı bildirildi.

Teknoloji dalındaki işten çıkarma dalgasına katılan Yahoo, reklam teknolojileri bölümündeki ilk tür yapılanmada 1000 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu.

Dünyanın önde gelen danışmanlık şirketlerinden biri olan McKinsey Co., tarihinin en büyük işten çıkarmalarından birini yapmayı planlıyor ve yaklaşık 2 bin kişiyi işten çıkaracağı belirtildi.

2022’de 11 bin çalışanını işten çıkaran Meta, 2023’te küçülmeyi planladığını belirterek, ekibini 10 bin kişi küçülteceğini duyurdu.

Pandemide çalışanların online toplantı yapmalarını sağlayan uygulamasıyla öne çıkan Zoom, 1300 çalışanını işten çıkarmayı planladığını duyurdu.

Disney CEO’su Bob Iger, maliyetleri düşürmek ve Disney+’ı karlı hale getirmek için yeniden yapılanma çerçevesinde 7 bin kişiyi işten çıkaracaklarını söyledi.

Ebay ayrıca geçen ay SEC’e yaptığı açıklamada, işgücünün %4’ünü oluşturan 500 kişiyi işten çıkarmayı planladığını söyledi.

İngiltere merkezli telekom devi Vodafone Group’un İtalya’daki işgücünün yaklaşık yüzde 20’sini oluşturan 1000 kişiyi, Almanya’da ise 1300 kişiyi işten çıkaracağı duyuldu.

Dijital teknoloji ve operasyon hizmetleri sunan Accenture Plc, yıllık ciro ve kar varsayımlarını düşürürken 19 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurdu.

Yılın ilk günlerinde Goldman Sachs’ın bugüne kadarki en büyük işten çıkarmalarından birine hazırlandığı duyuldu. Çalışan sayısının 3200 azaltılacağı belirtilirken, CEO David Solomon’un göreve başlamasından bu yana toplam çalışan sayısı yüzde 34 artarak 2022 Eylül ayı sonunda 49 bini aştı.

Bir video oyunu yayıncısı olan Electronic Arts (EA), ofis alanını küçültmenin yanı sıra maliyetleri düşürmek için işgücünü yüzde 6 oranında azaltacağını bildirdi.

Özel durumlardan etkilenenler de oldu. Twitter’ın satın alınmasıyla Elon Musk’ın çalışanlar arasında resmen katliam yaparken çok tartışılan kararlar aldığı söylendi.

TÜİK’in Türkiye’de açıkladığı istihdam ve işsizlik verilerinde büyük bir değişiklik olmazken, bir iyileşmenin de olmadığı görülüyor.

Bu yılın başında tekstil sektörü 2022 yılı boyunca baskılanan kurdan şikayet ederken, ihracatta rekabetçi kalabilmek için Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den özel ve yüksek kur uygulamasını talep ederek, ” işçileri işten çıkarmaktan kaçının”. Bu kurun seviyesi USD/TL için (Ocak ayında) 23 euro/TL için 24 seviyesindeydi.

Geçtiğimiz haftalarda ABD’de başlayan bankacılık krizinin etkisiyle zaten sorunlu olan 166 yılında bir İsviçre bankası olan Credit Suisse, UBS tarafından devralındı. Ancak işten çıkarmaların yolda olduğu haberi yayıldı.

Credit Suisse, UBS ile birleşmeden önce çalışan sayısını 9 bin azaltmak için süreci başlatmıştı ve UBS birleşmesi sonrasında bu sayının artacağı anlaşılmıştı.

Herkes işten çıkarılmadı. İşe alınan ve büyüyen birkaç şirket de vardı.

ABD’nin ünlü bankaları JP Morgan ve Bank of America (BofA) çalışan sayısını artıran şirketler oldu.

JPMorgan’ın çalışan sayısı 2022’nin son çeyreğinde 288 bin 474’ten yüzde 2 artışla 293 bin 723’e yükseldi.

BofA’da genel personel sayısı 2022’nin son çeyreğinde 216 bin 823’e yükselirken, bu bankanın bir önceki yılda sahip olduğu 208 bin 248 çalışan sayısında ciddi artış olduğu görüldü.

TÜİK işsizlik verileriyle kapatalım. Türkiye’de işsizlik oranı 2022’de yüzde 10,4 iken Ocak 2023’te yüzde 9,7 olarak açıklandı. Aşağıda 2014-2022 işsizlik ve istihdam trendini görebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu