Haber

Hayatı paylaşan Sevil ve Kemal Duman çifti de yangına birlikte müdahale etti

İzmir’de yaşayan Sevil ve Kemal Duman da Urla’daki yangına birlikte müdahale ediyor. Duman çifti, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Yangına Dayanıklı Köyler” projesi kapsamında eğitim alarak İzmir İtfaiye Gönüllüsü oldu. Yangın ihbarını aldıktan sonra su tankerinin bağlı olduğu motosiklet ve traktörü alarak olay yerine giden Duman çifti, itfaiye ekipleri gelene kadar ilk aşamada çok sayıda yangını söndürdü.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yangınlarla mücadelesine vatandaşlar da gönüllü olarak destek veriyor. Yangına Dayanıklı Köyler projesi kapsamında, yangına ilk müdahale için su tankeri kullanma eğitimi alan köy halkı, İzmir İtfaiye Gönüllüsü oluyor. Urla’nın Birgi İlçesi’nde projeye destek veren gönüllüler, yangınlara müdahale ederek büyük felaketlerin önüne geçiyor. Her alanda hayatını paylaşan Birgi Mahalle Muhtarı Sevil Duman ve eşi Kemal Duman, mahalle sakini Savaş Berk ve eşi Gülin Berk bu isimlerden bazıları. Yangın ihbarını ilk alan kişi Sevil Duman’dır. İhbar üzerine eşi Kemal Duman ve İzmir İtfaiyesine haber veren Sevil Duman, hızla motosikletine binerek olay yerine gitti. Eşi Kemal Duman da yangına hızlı müdahale için traktöre bağlı su tankeri ile ona eşlik ediyor. O sırada Savaş Berk ve eşi Gülin Berk’e de haber verilerek yangın alanına getiriliyor.

Yangının büyümesini önlemede değerli bir rol oynarlar.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Orman Köyleri ve Kırsal Alan Yangınlarına Müdahale Şube Müdürü Yaşar Korkmaz, eğitim alan vatandaşların örtü yangınlarına kısa sürede müdahale ederek yangının büyümesini engellediğini söyledi. Projenin şu ana kadar çok başarılı bir şekilde ilerlediğini vurgulayan Yaşar Korkmaz, “Ormanın orta kısmında hiçbir orman yangını çıkmıyor. 3 yıl önce Ekmeksiz Sahili’nde 3 metrekarelik bir çim yangını 100 aracın yanmasına neden oldu. Bu yangına tankerle müdahale eden vatandaşlar büyük bir yangın çıkmasını önledi. Yangının büyüyünce nereye evrileceği tahmin edilemez.”

İhbarı alınca olay yerine koşar.
İtfaiye eğitiminden sonra adeta bir itfaiyeci gibi olan Sevil Duman, ihbarı alınca gruba haber verir. Sevil Duman, “Orman bölgesi burası. Riskli bir bölge. Mümkün olduğunca köyden ayrılmamaya çalışıyoruz. Yangın ihbarı alınca hemen ilk müdahaleyi yapıyoruz” dedi. Yangına ilk müdahaleyi eşiyle birlikte yaptıklarını söyleyen Sevil Duman, “Büyükşehir Belediyesi’nin temin ettiği yangın tankeriyle bir an önce olay yerine ulaşmaya çalışıyoruz. Köyümü ve memleketimi çok seviyorum. Bu işi yapmayı seviyoruz. Rehberimde kaydı olmayan bir telefon geldiğinde ya da kuleden ihbar geldiğinde inanın içimde ilk yangın başlıyor. Bir an önce nasıl müdahale ederiz, bir yeşili, bir ağacı nasıl koruruz duygusuyla olay yerine varmaya çalışıyoruz. Orman yangınları çok üzücü. Yangının olmadığı günleri yaşamak istiyoruz” dedi.

Kritik yangınlara müdahale ettiler
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve ekibine teşekkür eden Kemal Duman, “Tankeri geçen yıl bize verdiler. Yine geçen yıl köyde çıkan üç kritik yangına müdahale ettik. Üç kritik yangına uçak veya itfaiye aracı olmadan müdahale ettik. Yayılmasını engelleyerek ormanlık alana ulaşmadan söndürdük. Çok memnun olduk. Doğa bizim. Burada hayvanlar, böcekler var. Hiçbiri yanmıyor. Elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Ateş korkunç bir şeydir. Bir dakika içinde tüm orman yanıyor. Lütfen bu yaz aylarında anız ve çöp yakmayın. Sigara izmaritlerini atmayalım. Doğamıza sahip çıkalım” dedi.

“Bilgim ve gücümün yettiğince çalışacağım”
Mahalle sakini Savaş Berk, “Biz bu köyde yaşıyoruz. Yangına ilk aşamada müdahale ettiğimizde daha büyümeden söndürebiliyoruz. Biraz geç kaldığımızda büyüyor. Bu sefer herkes için zorlaşıyor. Anız yakmak kolay gibi görünüyor. Ancak rüzgar olduğunda, küçük bir şeyin büyük sonuçları olur. Bırakın insanlar özverili olsunlar. Birçok yangın aslında insan yapımıdır. Doğa hepimizin, onu korumamız gerekiyor. Biz bu dünyada emanetçiyiz. Bu dünyayı çocuklarımıza bırakacağız. Yangın çıktığında rahatımın bozulacağını hiç düşünmemiştim. Rahatımı düşünmedim. Elimden gelenin en iyisini yaptım. Bir kova su dökebilsem, bir kova su dökebilsem, bir hortum tutabilsem, bir hortum… Bilgim ve gücüm dahilinde deneyeceğim.”

Vatandaşlardan uyarı
Çalışırken ellerinden geleni yaptıklarını anlatan Gülin Berk, “Doğa hepimizin. Göç ediyoruz. Hayvancılık bitti. Her yerde ekilmemiş anız tarlaları var. Buraları alanlar tel örgüyü bırakmasın. Bırakın bu toprağı ekip biçsin, otlar diz boyu. Yangın çıktığında itfaiye araçları tel örgülerin arasından müdahale etmekte zorlanıyor. Bu da yangının büyümesine neden olur. Yerlerini alsınlar. Bu, yangını önlemede önemlidir. Ellerimizle yaktığımız ateşi gözyaşlarımızla söndüremeyiz.”

820 kişiye eğitim verildi
İzmir’de 1.293 mahalle bulunmaktadır. Bunların yaklaşık 600’ü kırsal alanlarda bulunmaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar 300 kırsal mahalleye tankerlerle su dağıttı. Bu tankerlerin yanı sıra yaklaşık 820 kişiye yangın eğitimi ve tanker sürücülük eğitimi veren Büyükşehir, birçok yangına ilk aşamada müdahale edilmesini sağladı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

habersavsat.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu