Teknoloji

Rolls-Royce, düşük emisyonlu yanma sisteminin uçuş testini gerçekleştiriyor

Rolls-Royce, ALECSys (Gelişmiş Düşük Emisyonlu Yanma Sistemi) motorunu uçuş testine tabi tuttu. Boeing 747’ye monte edilen motor ABD’nin Arizona eyaletinin Tucson kentinde gökyüzüne yükseldi. 40.000 ft yani 12,19 km’ye kadar uçuşların gerçekleştirildiği test programında, motor ateşlemeleri farklı koşullarda başarıyla tamamlandı.

 

Test edilen düşük seviyeli yanma sistemi, ateşlemeden önce yakıt ve havanın karışım oranını iyileştirerek yakıtın daha temiz yanmasını sağlar. Bu sistem sayesinde daha düşük nitrik oksit ve partikül emisyonları elde edilmektedir.

 

ALECSys gösteri motoruyla daha önce buzlanma, su emme, yer operasyonu, emisyonlar ve 100 Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) ile çalışma dahil olmak üzere bir dizi yer testi gerçekleştirilmişti.

 

Rolls-Royce Sivil Havacılık Geliştirme ve Teknoloji Direktörü Simon Burr şunları söyledi: “ALECSys motorunun kalkışını görmekten çok memnunuz. Bu test, yalnızca motor verimliliğinin değil, aynı zamanda çevresel performansımızın da tüm yönlerini ortaya koymaktadır. Rolls-Royce ALECSys motoru da SAF kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyor. Bu motor aynı zamanda alternatif teknolojilere yönelik araştırmaları da içeren sürdürülebilirlik stratejimizin önemli bir parçası.”

 

ALECSys’in düşük emisyon teknolojisinin uçuş sırasında test edilmesi, motorun yüksek irtifalarda çalışabileceğinin bir göstergesidir. ALECSys, düşük yanmalı sistemlere sahip motorların gelecekte hizmete alınmadan önce nasıl çalıştırılabileceği konusunda da değerli deneyimler sunar.

 

ALECSys, birinci nesil Trent motorlara göre 25 yakıt tasarrufu sağlayan UltraFan® motor programı kapsamındadır. ALECSys programı, AB’nin Clean Sky programı ve Birleşik Krallık’ın Havacılık ve Uzay Teknolojisi Enstitüsü ve Innovate UK tarafından desteklenmektedir.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu