Yaşam

Sanat Eserlerini Anlamanıza Yardımcı Olacak Sanat Terimleri – 3

Bu yazı dizisinde amacım, galerilerde, müzelerde ya da sosyal medyada gördüğümüz eserleri incelerken, anlarken ve yorumlarken karşılaşacağımız ve bu eserleri daha doğru analiz etmemize yardımcı olacak bazı sanat terimlerini kelime dağarcığımıza kazandırmaktır. Muhtemelen sanatı ve arkasındaki hikayeleri daha büyük bir zevkle keşfedebiliriz ve muhtemelen sanata bakarken başkalarının daha fazla kazanmasına yardımcı olabiliriz.

Sanat Eserlerini Anlamanıza Yardımcı Olacak Sanat Sözleri – 1 ve Sanat Eserlerini Anlamanıza Yardımcı Olacak Sanat Sözleri – 2 başlıklı makaleme buradan ulaşabilirsiniz.

Contre Jour

George Caleb Bingham, Misuri’de Gelişen Kürk Tüccarları

Arkadan aydınlatma olarak bilinmesine rağmen, contre jour kelimenin tam anlamıyla ışığa karşı anlamına gelir. Fotoğraf konusunun (örneğin kapı eşiğinde duran bir figür veya eşikteki bir nesne) arka ışık veya yapay ışıkla aydınlatıldığı bir tekniktir. George Caleb Bingham’ın Kürk Tüccarları bu tekniğin, yansımanın ve ışık banyosunun bir şaheseridir.

grizay

Renksiz, sadece grinin farklı tonlarıyla yapılmış fotoğraflara boz denir. Ortaçağ yapılarında renkli camlara yer vermeyen citeaux rahipleri tarafından yapılan vitraylarda görülür. Grizay ayrıca taş veya mermer heykelleri çağrıştırmak için de kullanılır. Barok’ta heykel fotoğrafları yapımında kullanılan bir tekniktir.

Dörtlü

Andrea Mantegna, Tavan Oculus

Bir yapının tavanına ya da duvarına çizilen ve bulunduğu mekanın devam ettiği yanılsamasını yaratan fotoğraflara verilen isimdir. Genellikle sütunlar gibi mimari detay ve uzantıların illüzyonlarını içerir. Özellikle Barok iç mekan düzenlemelerinde çok sık uygulanmıştır. Örneğin, bir duvar boyunca uzanan gerçek boyutlu bir mimari iç mekan perspektifi, bir quadratura olarak kabul edilir.

Pastiş

Bir sanatçının üslubunu, üslubunu, dilini veya düşüncesini taklit ederek ve bir önceki halinden hareket ederek oluşturulan eser olarak tanımlanabilecek pastiş, bir başka ifadeyle sanatçının dil ve anlatım özelliklerini hatırlatan ve çağrıştıran yeni bir çıktı ortaya koymaktır. Bu anlamda üslup taklidi olarak tanımlanabilecek pastiş üslubunun saygı gösterme, parodileştirme, yerme gibi amaçlarla da kullanılabileceği görülmektedir.

Rückenfigur

Caspar David Friedrich, Bulutların Ötesine Yolculuk

Sırtları izleyiciye dönük figürler, doğrudan önlerindeki açık alana bakmaktadır. Fotoğraf, grafik sanatı, fotoğraf ve sinemada bir kompozisyon aracıdır. Görüntünün ön planında, arkadan, önündeki manzarayı düşünen bir kişi görülür ve bu, izleyicinin görüntünün figürüyle özdeşleşebileceği ve ardından iletilecek alanı yeniden yaratabileceği bir araçtır. Sık sık Alman Romantik resmiyle ve özellikle resim ressamı Caspar David Friedrich ile ilişkilendirilir.

Bu teknik izleyiciyi bir sahneye davet ederken aynı zamanda aldatıcı manzaranın ortasındaki pürüzlülüğü hatırlatır. Rückenfigur, izleyiciyi işe gerçekten kaptırmaya teşvik eden etkili bir araçtır.

kaynak

Bir sanat eserinin sahiplik geçmişi. Gerçekliğini doğrulamaya yardımcı olmak için müzeler ve özel koleksiyonlar da dahil olmak üzere bir sanat eserinin her sahibini kaydeder. Kaynağın izini sürmek genellikle karmaşıktır ve orijinal makbuzlar ile işlem kanıtı gerektirir. Bir fotoğraf yıllarca açıklanamayarak gerçekliğini kanıtlamayı zorlaştırabilir.

Pentimento

Pablo PicassoEski Gitarist

Bir sanatçının daha önce işlenmiş bir konuda fotoğraf çektiğine dair kanıtların varlığını ifade eder. Örneğin, Pablo Picasso Eski Gitarist Çalışmalarında son fırça darbelerinin altında bir hanımefendinin yüzünün belirsiz hatları belirginleşir. Bir ressam beğenmediği bir tablonun tamamını veya bir parçasını boyayıp başka bir fotoğrafını veya detayını çizer ve zamanla alttaki figür kimyasal hareketle yukarı doğru yükselir. Ressamlar arasında bu tekniği bilinçli olarak kullananlar da var.

instagram

Bu makalede ortaya konulan fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarlarının özgün fikirleri olup, Onedio’nun yayın politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu