Ekonomi

Uzmandan “döngüsel ekonomiye yatırım yapın” önerisi

Yeditepe Üniversitesi’nden yapılan açıklamada Prof. Dr. Ketenci, güç kaynaklarının kıt olması nedeniyle başta Türkiye olmak üzere güç kaynakları açısından zengin olmayan ülkeler için tasarrufun çok değerli olduğunu belirtti.

Ketenci, “Ulusal Ayak İzi ve Biyokapasite Hesapları 2022’ye göre insanlık, gezegenimizin kendini yenileyebileceğinden 1,8 kat daha hızlı doğayı tüketiyor. Yani insanlar 1,8 dünya varmış gibi yaşıyor. Bu rakam Türkiye için 2,1. Sanki 2,1 hindimiz var, varmış gibi yaşıyor ve tüketiyoruz.” sözlerini kullandı.

Enerji tasarrufunu en verimli şekilde hayata geçirmek için “Döngüsel Ekonomi”nin önemli bir ekonomi modeli olduğunu ifade eden Ketenci, “Bu modelde yeni kaynak kullanmadan atık olarak kabul ettiğimiz malzemelerden ürünler elde edebiliyoruz. kurumlar için önlem, döngüsel ekonomiye ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapmaktır.” değerlendirmesini yaptı.

Ketenci, “John Rockfeller, akaryakıt üretiminde bir gram israfa tahammülü olmadığı için dünyanın en büyük akaryakıt üreticisi haline geldi. Geçmişte atık olarak kabul edilen ürünleri benzin üretimi için kullanmaya başladı ve en büyük kazancı da bundan elde etti. ürün.Döngüsel ekonomide yeni kaynaklara başvurmadan elimizdekileri kullanıyoruz.Elbette bir ülke ya da kurum bir gecede değişemez.Bu da yeni teknoloji geliştirmeyi,zamanı ve yatırımı gerektirir.” açıklama yaptı.

“Türkiye’de yenilenemeyen enerjinin en olası alternatifi güneş enerjisi”

Anaokulu ve ilkokullardan başlayarak bireysel olarak en değerli tedbirin atık ayrıştırmanın her yaş için değerli bir eğitim konusu oluşturduğunu belirten Ketenci, döngüsel ekonomiye gençlerin yavaş yavaş alıştığını ancak orta yaş ve üstü insanların alıştığını kaydetti. kurtarıcı olarak değil, tüketici olarak yaşamaya alışmak.

Ketenci, elektrik branşının tüm dünyada çevreyi kirleten sektörlerin başında geldiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Türkiye’deki elektrik sektörü, her zaman yüksek düzeyde enerji kaynaklarına bağımlılık ile karakterize edilmiştir ve bu, artan elektrik maliyetleri nedeniyle ekonomik büyümeyi zorlaştırmaktadır. Bu nedenle Türkiye, Avrupa gibi yenilenebilir enerji altyapısını güzelleştirmeyi ve enerjide dışa bağımlılığını azaltmayı planlamaktadır. Türkiye’de yenilenemez enerjiye en olası alternatif Teknolojideki gelişmelerle güneş enerjisi, elektrik üretimi ve karbon emisyonu olmadan su ısıtmada doğal gaza verimli bir alternatif olabilir.

Ancak az bulunan ve zehirli maddelerden yapılan güneş panellerinin kullanılması çevreye daha da fazla zarar veriyor. Geri dönüştürülemeyen güneş panelleri, nükleer santrallerden 300 kat daha fazla atık üretiyor. Dünyada güneş enerjisini döngüsel ekonomiye dahil edecek ve onu yeşil yapacak teknolojiler üzerine araştırmaları destekleyen çeşitli fonlar var. Türkiye, güç kolu için döngüsellik araştırmasına giriyor ama bu daha uzun bir süreç.”

Yeşil ekonomiye geçişte elektrikli araçların geri dönüştürülemeyen zehirli pil sorununa da yol açtığını kaydeden Ketenci, “Türkiye’de yeşil ekonomiye geçiş dünyadaki diğer ülkeler gibi sorunsuz geçmiyor. Yeşil ekonomiye geçişi mümkün olduğu kadar temiz hale getirmek için ileri düzeyde araştırma yapılması gerekiyor.” açıklamasını yaptı.

haberyenisarbademli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu